Bu yılın en pahalı 5 özel jet modelleri ve özellikleri
5. BOMBARDIER GLOBAL 8000
Bombardier’in Global hat uçağının en yeni versiyonu Global 8000 ismiyle piyasaya sürülecek. Fiyatı 78 milyon dolar olan uçağın 2025 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Bu ultra uzun menzilli jetin dikkat çeken özelliklerinden bazıları 8 bin deniz mili menzile sahip olması. 19 yolcu kapasiteli jet, Londra ve Perth ile Los Angeles ve Singapur gibi şehirler arasında aktarmasız uçuşlar gerçekleştirebiliyor. Uçakta, altı kişilik toplantı veya yemek alanına sahip bir konferans salonu ve surround ses sistemine sahip bir eğlence odası bulunuyor. Son olarak ana süitte tam boy bir yatak ve duşlu özel banyo var.
4. AIRBUS ACJ320 NEO
Airbus Corporate Jets’ten ACJ320neo, daha standart bir özel jetin yetersiz kaldığı durumlarda özel kullanım için değiştirilmiş bir A320neo modeli. Fiyatı i 110 milyon dolar olan uçak, ilk müşterisine 2018 yılında teslim edilmişti. A320neo, yolcu uçağı olarak 180 kişiye kadar oturma kapasitesine sahipken, kurumsal olarak yapılandırılmış bu versiyonda sadece 19 kişilik bir kapasiteye sahip. 1.000 m²’den fazla taban alanı sunan ACJ320neo, en yakın rakiplerinin çoğundan dört kat daha fazla alana sahip. Müşteriler, Airbus Corporate Jet TwoTwenty Creative Studio aracılığıyla jetin iç mekanını ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tamamen özelleştirebiliyor. 6.750 deniz miline kadar menzile sahip olan uçak, 15 saate kadar kesintisiz uçarak Los Angeles’tan Pekin’e veya Londra’dan Johannesburg’a kadar şehirler arasında aktarmasız uçuş gerçekleştirebiliyor. Uçağın iç kısmı, kral yataklı ana yatak odası ve büyük dikdörtgen duşlu en-suite banyodan oluşan daire benzeri bir tasarımdan oluşuyor.
3. BOEING 787BBJ
Boeing 787 Dreamliner, düşük işletme maliyetleri, yakıt verimliliği ve yolcu dostu olanakları nedeniyle Amerikalı üreticinin en popüler çift motorlu geniş gövdeli uçaklarından biri. ACJ320neo gibi Boeing’in 787 BBJ’si de özel kullanım için değiştirilmiş bir varyant. 200 milyon dolardan fazla fiyatı nedeniyle jet milyarderler, hükümetler ve üst düzey charter operatörleri tarafından kullanılıyor. Bu uçan malikane 2.500 metrekarelik taban alanıyla oldukça geniş bir alana sahip. BBJ, Mach 0,85’te 9.945 deniz mili menzile sahip; bu, daha düşük kabin yüksekliği, daha büyük pencereler, daha temiz ve daha nemli hava gibi olanaklar sunarken, yakıt durağına ihtiyaç duymadan neredeyse dünyadaki herhangi iki şehre uçabiliyor. Uçağın kabini o kadar büyük ki, iki ana yatak odası, iki ana banyo, bir koridor, bir yemek odası ve bir konferans alanı içeriyor.
2. AIRBUS ACJ350
Yine yukarıdaki jetlere benzer şekilde Airbus’un ACJ350’si, popüler bir çift motorlu geniş gövdeli uçak olan Airbus A350’den üretildi. Özel uçak denince akla nispeten küçük ve kompakt uçaklar geliyor. Ancak 3.300 metrekare taban alanına sahip olan ve 300 milyon dolar gibi devasa bir maliyete sahip olan ACJ350 için bu durum geçerli değil. Jetin iç tasarımı, iki dakikada bir değiştirilen kabin havasının yanı sıra sektördeki en sessiz kabine sahip olması nedeniyle jeti sahipleri için gökyüzünde yuva haline getiriyor. Uçak, 11.100 deniz mili menzili ile 22 saate kadar kesintisiz uçuş imkanı sunuyor. ACJ350’nin standart konfigürasyonu, özel banyolu tam boyutlu bir yatak odası, yönetici oturma yeri, özel ofis, konferans/yemek odası alanı, birden fazla hizmet alanı, misafir oturma yeri ve personel oturma yerini içeriyor.
1.BOEING 747-8BBJ
Listenin 1 numarasına çıkan jet 418,4 milyon dolara mal olan Boeing 747-8 BBJ. 747BBJ, Boeing’in ünlü dört motorlu geniş gövdeli uçaklarından esinlenilerek modellendi. 747-8, yolcu konfigürasyonunda 467’ye kadar yolcu taşıyabilir, ancak BBJ superjumbo yalnızca 100 yolcu taşıyabilir; ancak bu, özel bir jet için oldukça büyük bir rakam. Ana ve üst güverteler arasında 4.700 m2 ve burundan kuyruğa kadar toplam 250 ft uzunluğa sahip, dünyanın faaliyette olan en büyük iş jeti. İç mekan kamaralara, süitlere, salonlara, yolcu oturma alanlarına, yemek odalarına ve banyolara bölünmüş durumda.
patronlardunyasi.com