İsviçre’de 22 Ekim’de yapılan genel seçimin nihai sonuçları belli oldu. Sağ popülist İsviçre Halk Partisi (SVP) oylarını 3 puan artırarak ilk sıradaki yerini sağlamlaştırırken, 2019 genel seçiminde en büyük sıçramayı yapan Yeşiller Partisi hayal kırıklığı yaşadı.
AA’nın aktardığına göre, oyların yüzde 28,6’sını alan ve en güçlü siyasi parti olmayı sürdüren SVP, 200 kişilik Federal Meclis’te 62 milletvekili ile temsil edilecek. Yüzde 18 oy alan İsviçre Sosyal Demokrat Partisi (SP) koltuk sayısını bir önceki döneme göre 2 artırarak 41 vekille ikinci sıradaki yerini korudu. Oyların yüzde 14,6’sını alan Merkez Parti, Bern’e 29, yüzde 14,4’ünü alan Hür Demokrat Parti (FDP) ise 28 vekil gönderecek.
YEŞİLLER, 5 VEKİL KAYBETTİ
Yeşiller Partisi’nin oy oranı yaklaşık 4 puanlık düşüşle yüzde 10’un altında kaldı. Yeşiller Partisi bu dönem 5 vekil kaybı yaşarken, 23 vekille temsil edilmeye hak kazandı. Yeşil Liberaller ise 6 sandalye kaybetti; mecliste 10 vekille temsil edilecek. Seçimin nihai sonuçlarına göre, Cenevre Yurttaş Hareketi 2, Evanjelik Halk Partisi 2, Federal Demokratik Birlik 2 ve Tiçino Birliği ise 1 vekil ile Federal Mecliste yerini alacak.
KANTONLAR MECLİSİ’NDE İKİNCİ TUR
Federal Meclis’in iki kanadından biri olan ve 20 kantondan ikişer, 6 kantondan ise birer olmak üzere toplam 46 milletvekilinin yer aldığı Kantonlar Meclisi’nde ise 31 aday ilk turda seçimleri kazandı. Ulusal Meclis seçimlerinden farklı olarak iki turlu düzenlenen Kantonlar Meclisi seçimleri sonucunda Merkez Parti 10, FDP 9, SP 5, SVP 4 ve Yeşiller 3 vekillik elde etti.
Kalan 15 vekillik için Cenevre, Freiburg, Vaud, Valais, Aargau, Bern, Schaffhausen, Solothurn, Tiçino ve Zürih kantonlarında 12 ve 19 Kasım’da ikinci tur seçimler gerçekleştirilecek.
SEÇİME KATILIMDA 1,5 PUANLIK ARTIŞ
Yaklaşık 5,5 milyon seçmenin bulunduğu İsviçre’de seçime katılım oranı arttı. Seçmenlerin yüzde 46,6’sı oy kullanırken, bu oran 2019’da yüzde 45,1 olarak kaydedilmişti. İsviçre’de seçmenler, tercihlerini sandıkta, elektronik ortamda veya mektup yöntemiyle yapabiliyor.
KADIN VEKİL SAYISINDA DÜŞÜŞ
2019’da kadın vekil sayısında yaşanan artış, bu yıl yerini düşüşe bıraktı. Kadın vekillerin oranı yüzde 41’den yüzde 38,5’e düşerken, kadın vekillerin sayısı 82’den 77’ye geriledi.
SEÇİM SONUÇLARI ÜLKE BASININDA: ‘SAĞIN ZAFERİ’
Öte yandan, seçim sonuçları İsviçre medyasında ‘sağın zaferi’ ve ‘Yeşillerin mutlak mağlubiyeti” olarak yorumlandı. Seçim döneminde SVP’nin ‘göç’ konusunu söylemlerinin merkezine taşımasının oylarını artırmasında etkili olduğu belirtildi.
Yeşiller ise iklim değişikliği ve eşitsizlikler gibi savundukları konuları seçmene yeterince anlatamamakla eleştirildi. Parlamentoda sağ partilerin ‘daha güçlü’ temsil edileceği değerlendirmesi de İsviçre medyasının manşetlerinde yer aldı.
HÜKÜMET PARLAMENTONUN SEÇTİĞİ 7 BAKANDAN OLUŞUYOR
Nüfusu 9 milyon civarında olan İsviçre, 60 yıldan uzun süredir koalisyon hükümetlerince yönetiliyor. Federal sisteme sahip İsviçre’de hükümet, parlamento tarafından seçilen 7 bakandan oluşuyor. İsviçre Konfederasyon Başkanları ise parlamento tarafından 7 kişilik kabine içinden seçiliyor ve bir yıl görev yapıyor.
1959’da bu yana uygulamada olan ve adına ‘sihirli formül’ denilen sistemle, seçimlerde en fazla oy alan 3 partiye kabinede 2’şer koltuk, 4’üncü partiye bir koltuk veriliyor.
Resmi adı “İsviçre Konfederasyonu” olan İsviçre’nin temelini oluşturan konfederasyon, 13’üncü yüzyılın sonunda kuruldu ve 1499’dan beri bağımsızlığını korudu. (DIŞ HABERLER)